Галерија
 

мај 2017
П У С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Архива

Ministarstvo kulture GRB ISPISI

Sekretarijat za kulturu grada beogradalogo

Logo Telekom Srbija full color-page-001

sava-logo

ERSTE BANK LOGO PLAVA POZADINA

tejk_over

Уторак, 16. мај у 19 сати - отварање изложбе ШТАНЦОВАЊЕ СУДБИНЕ Снежане Пешић Ранчић 


Изложба ће бити отворена до 3. јуна 2017, сваког дана од 10 до 20 сати (сем недеље).

 

 3.jpg

2.jpg

 

ЕМПАТИЈА  СТВАРНОСТИ

 

Бавећи се годинама текстилом (материјалом из којег истиче мекана мисао), Снежана Пешић Ранчић развила је високи степен емпатије према човеку, свету и свеопштем постојању. Тако се филозофија нежног когнитива претворила у ликовни запис. Њене слике и цртежи из примењене уметности преточиле су се у сликарски израз ангажованог примећивања.

 

Живимо у добу у којем „стварност делује без стварности“. Али, ипак, ми смо судеоници и сведоци једног страшног света са новим значењима. Рат, као вечна појава трагичног човека. Хераклит је рекао да је рат отац свих ствари. Ко ствара рат? Како га избећи? Оно што је сигурно, рат не стварају сиромашни... Капитализам је породио садистичку економију коју једино потентизује профит, а то значи створити хаос, креирати деструкцију, довести егзистенцију до распада, а затим новог грађења... Хомо економикус је постао суров, а реалност погубљена.

 

Али, наравно, постоји и последица са великим „П“. Многи страдају, рађају се колоне избеглица, они који немају лица јер су уништена бесмисленим гранатама, бомбама, експериментом уништења. Ка чему иде та колона која бежи са згаришта, из срушених домова и уништених живота? Можда трагају за понуђеним илузијама западно-успешног света? Или несвесним ризицима иду по своје. По отето! Богати путују туристички, сиромашни беже са ратишта. Каква иронична равнотежа.

 

Концепт изложбе под називом „Штанцовање судбине“ јесте уметничка реакција.  Не сме се бити мртав пре смрти. Око ствараоца не сме да дрема, већ да сагледа и скицира судбину света и човека. И сам се питам да ли је то судбина само оних који напуштају своје домове тражећи нова уточишта или смо сви ми – у оваквом свету какав јесте – избеглице.

                                                           Божидар Мандић

 

 

1.jpg

 

КРАТКА БИОГРАФИЈА

 

Снежана Пешић Ранчић рођена је 1957. у Нишу. Завршила је Факултет примењених уметности у Београду 1983. Од те године је и члан УЛУПУДС-а. У статусу је самосталног уметника од 2009. Модом се бавила до 2006, потом сликањем, цртањем, инсталацијама и другим дисциплинама примењене и ликовне уметности. Учествовала је на много групних изложби у земљи и иностранству, имала је 17 самосталних и ауторских изложби и добитник је 10 награда из области текстила, инсталација, цртежа и доприноса у УЛУПУДС-у. Коаутор је пројекта изложбе Померање граница, која је постала традиционална.

 

Атеље: Адмирала Гепрата 1/20, Беогрд

мејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.